Tort z białą czekoladą i limonką


Właściwie w przepisie jest napisane, że jest to placek z białą czekoladą i limonką, ale że zostałam poproszona o zrobienie go na urodziny i to właśnie w nim były urodzinowe świeczki pozwoliłam sobie tytuł przepisu zmienić;) Tort czy placek, wyszedł bardzo dobry. Słodycz białej czekolady jest idealnie przełamana kwaśną limonką. I wszystkim, a przede wszystkim jubilatce smakował. 

Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej  "Złotej księgi czekolady". Co prawda po raz pierwszy proporcje składników trochę mnie rozczarowały, bo masa mimo długiego chłodzenia wcale nie chciała zgęstnieć i mieć konsystencji kremu, ale po dodaniu do niej kolejnej białej czekolady udało się ją uratować. Przepis podaję już z moimi zmianami. 




Składniki:

Ciasto:

125g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru pudru
60g masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody

Krem czekoladowy:

500ml śmietanki 36%
400g białej czekolady
Ponadto:

4-5 limonki

Wykonanie:

Krem czekoladowy: Wrzuć białą czekoladę do dużej miski. W średnim rondlu podgrzej śmietankę i kiedy zacznie wrzeć zalej nią białą czekoladę i mieszaj aż mikstura zgęstnieje, a czekolada całkowicie się rozpuści. Wtedy nakryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao i cukier puder. Dodaj pokrojone masło i mieszaj aż wytworzy się masa z drobnymi grudkami masła. Dodaj jajko oraz wodę i zagniataj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do temp 180 stopni. Schłodzonym ciastem wyłóż tortownicę o średnicy 25cm. Piecz około 20-25minut. Potem odstaw do schłodzenia razem z tortownicą. Na koniec równomiernie rozsmaruj na placku krem czekoladowy, udekoruj cienko pokrojonymi plastrami limonki i wstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki. 

Smacznego:)



Komentarze

  1. Ja bym pewnie profilaktycznie dodała żelatyny, bo zawsze mam lęki, że mi się takie ciasta nie zsiądą :)
    Biała czekolada z limonką musi bardzo ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz