Domowy sok "Kubuś"

Kto z nas nie lubi soku Kubusia? 
No kto?
 Ja w każdym razie bardzo go lubię ale nigdy bym nie pomyślała, 
że mogę go stworzyć w domowych warunkach. 
Tak było do momentu gdy na blogu Jedz mnie zobaczyłam, że jednak to jest możliwe. 
Jest naprawdę pyszny i smakiem nie odbiega od tego kupnego,
 no i można dowolnie modyfikować składniki w zależności od upodobań. 
Polecam!


Składniki:

3-4 spore marchewki
garść truskawek
1 brzoskwinia
szklanka soku jabłkowego
szklanka wody mineralnej(lub chłodnej przegotowanej)
2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Marchewki gotujemy w wodzie z cukrem około 20 minut, aż będą bardzo miękkie. Odlewamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia (można też ugotować je na parze i potem dosłodzić gotowy sok, dzięki temu z marchwi nie wypukają się żadne składniki odżywcze)

Marchew, truskawki i pokrojoną w kawałki brzoskwinie miksujemy. Dolewamy sok jabłkowy. Powstanie z tego gęsty mus, który rozcieńczamy szklanką wody (może być mniej lub więcej w zależności od preferowanej gęstości naszego soku). 

Sok przechowywać w lodówce. Maksymalnie 2 dni.

Smacznego!


Komentarze