Domowy sok "Kubuś"
Kto z nas nie lubi soku Kubusia?
No kto?
Ja w każdym razie bardzo go lubię ale nigdy bym nie pomyślała,
że mogę go stworzyć w domowych warunkach.
Tak było do momentu gdy na blogu Jedz mnie zobaczyłam, że jednak to jest możliwe.
Jest naprawdę pyszny i smakiem nie odbiega od tego kupnego,
no i można dowolnie modyfikować składniki w zależności od upodobań.
Polecam!
Składniki:
3-4 spore marchewki
garść truskawek
1 brzoskwinia
szklanka soku jabłkowego
szklanka wody mineralnej(lub chłodnej przegotowanej)
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Marchewki gotujemy w wodzie z cukrem około 20 minut, aż będą bardzo miękkie. Odlewamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia (można też ugotować je na parze i potem dosłodzić gotowy sok, dzięki temu z marchwi nie wypukają się żadne składniki odżywcze)
Marchew, truskawki i pokrojoną w kawałki brzoskwinie miksujemy. Dolewamy sok jabłkowy. Powstanie z tego gęsty mus, który rozcieńczamy szklanką wody (może być mniej lub więcej w zależności od preferowanej gęstości naszego soku).
Sok przechowywać w lodówce. Maksymalnie 2 dni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz