Szarlotka z kiślem

Przepis na tą szarlotkę, jest w moim domu od zawsze.
Już jak byłam mała, mama zaglądała do starego zeszytu, 
szykowała mi składniki w misce,
ja zagniatałam kruche ciasto, 
a już po jakimś czasie mogliśmy delektować się
 przepyszną, pachnącą szarlotką.



            CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 2łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny
    Ciasto zagnieść i ulepić 2 kulki większą wyłożyć na natłuszczoną formę mniejszą chowamy na pół godziny do zamrażarki.

    MASA JABŁKOWA:
    • 2 kg jabłek
    • pół szklanki cukru
    • cukier waniliowy
    • łyżeczka cynamonu
    Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki, podsmazyć je z cukrami i cynamonem do miękkości.
    Wyłożyć na ciasto.

    PIANKA:
    • 4 białka
    • pół szklanki cukru pudru
    • kisiel żurawinowy (lub inny)
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i kisiel.
    Pianką przykryć masę jablkową. Na wierzch położyć drugą częć startego ciasta.
    Piec w temp 180 C około 40 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz