Szarlotka z kiślem
Przepis na tą szarlotkę, jest w moim domu od zawsze.
Już jak byłam mała, mama zaglądała do starego zeszytu,
szykowała mi składniki w misce,
ja zagniatałam kruche ciasto,
a już po jakimś czasie mogliśmy delektować się
przepyszną, pachnącą szarlotką.
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 2łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 250 g margaryny
- 2 kg jabłek
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka cynamonu
- 4 białka
- pół szklanki cukru pudru
- kisiel żurawinowy (lub inny)
Ciasto zagnieść i ulepić 2 kulki większą wyłożyć na natłuszczoną formę mniejszą chowamy na pół godziny do zamrażarki.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki, podsmazyć je z cukrami i cynamonem do miękkości.
Wyłożyć na ciasto.
PIANKA:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i kisiel.
Pianką przykryć masę jablkową. Na wierzch położyć drugą częć startego ciasta.
Piec w temp 180 C około 40 minut.
szarlotki to pyszne ciasta
OdpowiedzUsuń