wtorek, 30 października 2012

Cynamonowe palmiery




Składniki:

 1 arkusz ciasta francuskiego
1/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżka cynamonu


Wykonanie:

Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto francuskie. Wcześniej rozmrożone Rozłożyć na oprószonej cukrem powierzchni. 

Ciasto posypać częścią cukru, lekko dociskając. Złożyć na pół*. Znowu posypać cukrem i każdą połowę znowu złożyć na pół. Następnie posypać cukrem i złożyć całe ciasto na pół jakbyśmy zamykali książkę. Oprószyć cukrem.

Ciasto pokroić na 8mm plasterki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Lekko spłaszczyć dłonią.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. W połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Konieczni muszę zrobić, uwielbiam cynamon

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Są bardzo dobre i na dodatek robi się je w 5 minut;)

      Usuń