Zakręcone bułeczki z serem
Te bułeczki z przepisu Dorotuś, już wiele razy gościły u nas w domu
i za każdym razem znikały w zastraszającym tempie.
Tylko uwaga: Są silnie uzależniające,
gdy raz je spróbujesz, na pewno szybko do nich wrócisz;)
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki letniej maślanki
- 6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
- 3 duże jajka
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki drożdży suchych (10 g) lub 20 g drożdży świeżych
- 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką wody
NADZIENIE SEROWE:
- 80 g twarogu
- 40 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
LUKIER:
- sok Z 1 średniej pomarańczy
- 1 szklanka cukru pudru
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut)
W międzyczasie przygotować nadzienie: włożyć do miski i zmiksować. Jeśli masa będzie za gęsta należy dodać więcej masła lub soku z pomarańczy.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, dokładnie skleić, następnie pokroić ostrym nożem* na 12 części (otrzymamy ślimaczki). Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość,
Tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie (sporo urosną) na wyłożonych papierem blaszkach (potrzebowałam dwóch blaszek o wymiarach 30 x 30 cm). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180º przez około 22 - 35 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.
SMACZNEGO:)
Przepis dodaję do akcji:

Prosto a jak pysznie :]
OdpowiedzUsuń