sobota, 27 października 2012

Zakręcone bułeczki z serem

Te bułeczki z przepisu Dorotuś, już wiele razy gościły u nas w domu 
i za każdym razem znikały w zastraszającym tempie. 
Tylko uwaga: Są silnie uzależniające,
 gdy raz je spróbujesz, na pewno szybko do nich wrócisz;)



SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki letniej maślanki
  • 6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 duże jajka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki drożdży suchych (10 g) lub 20 g drożdży świeżych
  • 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką wody
NADZIENIE SEROWE:
  • 80 g twarogu
  • 40 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
LUKIER:
  • sok Z 1 średniej pomarańczy
  • 1  szklanka cukru pudru
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut)
W międzyczasie przygotować nadzienie: włożyć do miski i zmiksować. Jeśli masa będzie za gęsta należy dodać więcej masła lub soku z pomarańczy.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku,  dokładnie skleić, następnie pokroić ostrym nożem* na 12 części (otrzymamy ślimaczki). Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość,














Tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie (sporo urosną) na wyłożonych papierem blaszkach (potrzebowałam dwóch blaszek o wymiarach 30 x 30 cm). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180º przez około 22 - 35 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.


SMACZNEGO:)

Przepis dodaję do akcji:

1 komentarz: