niedziela, 21 października 2012

Łatwe ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Bardzo szybkie i proste ciasto z jabłkami
 z dodatkiem orzechów włoskich. 
Idealne na jesienne dni;)



Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 szklanki cukru
paczka margaryny roztopionej
1 kg jabłek
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny.
Orzechy z grubsza pokroić.
Jajka (w całości) ubić na lekką, puszystą pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając aż do powstania gęstej, jasnej piany. Dodać przesiane mąki z proszkiem i ubijać do połączenia. Na koniec dodać roztopioną margarynę.
Blachę o wymiarach 22x34 wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
Surowe ciasto wylać na blachę, wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

SMACZNEGO;)

2 komentarze:

  1. DO tej pogody to tylko takie ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę przypadkowo wpadłam na Twój blog, ale zrobiłam sobie ochotę na takie cisto z orzechami. Chyba wybiorę się do sklepu i wypróbuję przepis. Dziękuje i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń