Ryba w sosie słodko-kwaśnym
Jest to ryba w sosie słodko-kwaśnym,
chociaż moja rodzinka lubi dodać do niej troszkę więcej chili niż jest w przepisie
i w zasadzie wychodzi nam z tego ryba w sosie słodko-ostro-kwaśnym.
W każdym razie na pewno jest warta wypróbowania.
U nas pojawia się prawie za każdym razem,
gdy mamy zapowiedzianych gości i od razu jest robiona w hurtowych ilościach.
Moja siostra potrafi zjeść cały półmisek na śniadanie,
więc znika w okamgnieniu;)
Ilość chili polecam dodać wg swoich własnych
upodobań.
Ilość chili polecam dodać wg swoich własnych
upodobań.
Składniki:
- 1/2 kg ryby (usmazyć w jajku i bułce tartej)
- 1 duża cebula
- 4-6 dużych pieczarek
- 1 papryka
sos do ryby:
- 1.5 szklanki rosołu ( z kostki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1.5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki wódki
- 1,5 łyzki octu
- 2 łyżki koncetratu pomidorowego
- 1 łyżeczka keczupu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki chili (ja dodałam trochę więcej)
PRZYGOTOWANIE:
Na oleju smażyć pokrojoną cebulkę, pieczarki, paprykę. Po 20 minutach dodać wymieszane składniki na sos. Gotować kolejne 10 minut. Rybę zalać sosem, lekko przemieszać. Gotowe.
SMACZNEGO:)
lubię taką, trochę po kaszubsku trochę nie :)
OdpowiedzUsuń