Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Jest to ryba w sosie słodko-kwaśnym,
 chociaż moja rodzinka lubi dodać do niej troszkę więcej chili niż jest w przepisie
 i w zasadzie wychodzi nam z tego ryba w sosie słodko-ostro-kwaśnym. 
W każdym razie na pewno jest warta wypróbowania.
 U nas pojawia się prawie za każdym razem,
 gdy mamy zapowiedzianych gości i od razu jest robiona w hurtowych ilościach.
 Moja siostra potrafi zjeść cały półmisek na śniadanie,
 więc znika w okamgnieniu;)
Ilość chili polecam dodać wg swoich własnych
 upodobań.


Składniki:

  • 1/2 kg ryby (usmazyć w jajku i bułce tartej)
  • 1 duża cebula
  • 4-6 dużych pieczarek
  • 1 papryka
sos do ryby:

  • 1.5 szklanki rosołu ( z kostki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki wódki
  • 1,5 łyzki octu
  • 2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chili (ja dodałam trochę więcej)

PRZYGOTOWANIE:

Na oleju smażyć pokrojoną cebulkę, pieczarki, paprykę. Po 20 minutach dodać wymieszane składniki na sos. Gotować kolejne 10 minut. Rybę zalać sosem, lekko przemieszać. Gotowe.

SMACZNEGO:)


Komentarze

Prześlij komentarz