Sajgonki Anety


Sajgonki są jednym z moich popisowych dań i zarazem jednym z pierwszych eksperymentów kulinarnych.
 Zawsze smakują wspaniale. Moja rodzinka co jakiś czas sobie o nich przypomina i prosi aby je zrobić. 
A że wszystkim smakuje to zazwyczaj się na to zgadzam;)



Składniki:

  • około 15 sztuk papieru ryżowego
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 6 dużych pieczarek
  • garść cienkiego pokruszonego makaronu
  • marchewka
  • duża cebula
  • 4 liście kapusty pekkińskiej
  • sos sojowy
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • jajko
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Mięso mielone podsmażyć z solą i pieprzem.
 Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone na małe kawałki, marchewkę w słupkach i porwane liście kapusty pekińskiej. 
Makaron zalać wrzatkiem, przykryć i odstawic na 10 minut.
 Potem odsączyć i dodać do miesa. Chwilę poddusić. 
Dodać 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz, paprykę do smaku. 
Każdy płatek papieru ryżowego zamoczyć na moment w ciepłej wodzie.
 Położyć na deskę, nakładać farsz i zawijać. 
Gotowe sajgonki pozostawic do wyschnięcia papieru ryzowego. 
Smażyć krótko w głebokich, gorącym oleju. Podawać z sosem słodko-pikantnym.



Jak zwijać sajgonki krok po kroku:

1.
2.

 3.
 4.


SMACZNEGO:)



Komentarze