Sajgonki Anety
Sajgonki są jednym z moich popisowych dań i zarazem jednym z pierwszych eksperymentów kulinarnych.
Zawsze smakują wspaniale. Moja rodzinka co jakiś czas sobie o nich przypomina i prosi aby je zrobić.
A że wszystkim smakuje to zazwyczaj się na to zgadzam;)
Składniki:
- około 15 sztuk papieru ryżowego
- 30 dkg mięsa mielonego
- 6 dużych pieczarek
- garść cienkiego pokruszonego makaronu
- marchewka
- duża cebula
- 4 liście kapusty pekkińskiej
- sos sojowy
- sól, pieprz, ostra papryka
- jajko
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielone podsmażyć z solą i pieprzem.
Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone na małe kawałki, marchewkę w słupkach i porwane liście kapusty pekińskiej.
Makaron zalać wrzatkiem, przykryć i odstawic na 10 minut.
Potem odsączyć i dodać do miesa. Chwilę poddusić.
Dodać 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz, paprykę do smaku.
Każdy płatek papieru ryżowego zamoczyć na moment w ciepłej wodzie.
Położyć na deskę, nakładać farsz i zawijać.
Gotowe sajgonki pozostawic do wyschnięcia papieru ryzowego.
Smażyć krótko w głebokich, gorącym oleju. Podawać z sosem słodko-pikantnym.
Jak zwijać sajgonki krok po kroku:
1.
2.
3.
4.
SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz