Ciasteczka z czekoladą i kokosem
Składniki:
230 g mąki
szczypta soli
125 g cukru pudru
130 g masła
3 żółtka
łyżka cukru waniliowego
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
kilka łyżek Malibu (zastąpiłam rumem)
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z solą, cukrem pudrem oraz pokrojonym masłem i zagnieść na grudkowatą masę. Dodać do niej żółtka oraz cukier waniliowy, po czym wyrobić ciasto i uformować z niego wałeczek na stolnicy oprószonej mąką. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
Ponownie ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkować je na grubość ok. 5 mm.
Wykroić kółeczka i ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odstępy.
Wstawić ciastka do nagrzanego do 175 stopni piekranika i piec 12-15 minut.
Po upieczeniu, przestudzone zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie lub polewie i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Rozłożyć na kratce do zastygnięcia.
SMACZNEGO;)
Komentarze
Prześlij komentarz