Klasyka zup czyli pomidorowa
Zupa pomidorowa czyli klasyka zup.
Na pewno każdy z was ma na nią swój własny i sprawdzony przepis.
Ja również, ale ostatnio postanowiłam trochę
pokombinować i zrobiłam zupę z przepisu Domi w kuchnii , która dostała wyróżnienie w konkursie Pudliszek, więc musiała być pyszna.
I taka też wyszła;)
Składniki:
1 kg świeżych pomidorów (ja dałam z puszki)
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
cebula
marchewka
500ml bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
listki z 2 gałązek bazylii (a dałam 2 łyżki suszonej)
100 ml słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić marchewkę, cebulę i czosnek. Zeszklić. Gdy cebula będzie miękka , wrzucić pomidory i smażyć na średnim ogniu około 20 minut.
Po tym czasie połączyć nasze pomidory z bulionem i dokładnie zmiksować na gładki krem. Dodać koncentrat i bazylię i znowu zmiksować. Na koniec wlać śmietankę i wymieszać.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz