Domowa granola
Wiele blogerek chwaliło się ostatnio swoimi własnymi granolami.
A ja jako, że ją uwielbiam postanowiłam pójść za ich przykładem i stworzyłam
swoją własną mieszankę.
Składniki:
5 szklanek płatków owsianych (NIE błyskawicznych)
szklanka mieszanki ziaren i orzechów ( u mnie słonecznik, orzechy włoskie, migdały)
paczka wiórków kokosowych
paczka rodzynek (można dać też żurawinę lub inne suszone owoce)
szklanka miodu
cynamon
Wykonanie:
Wrzuć płatki owsiane do miski.
Posiekaj orzechy na drobne kawałki.
Wsyp orzechy i wiórki kokosowe do płatków i zalej wszystko płynnym miodem. Wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj cynamon do smaku.
Wyłóż mieszankę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 20-30minut w temperaturze maksymalnie 180 stopni. Sprawdzaj co chwilę czy granola się nie przypala i przemieszaj ją drewnianą łyżką. Im dłużej zapiekasz granolę w niższej temperaturze tym będzie bardziej chrupka.
Po ostygnięciu dodaj rodzynki (lub inne owoce) i przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
SMACZNEGO.
Komentarze
Prześlij komentarz