Ciasto kakaowe z kokosem
Bardzo proste i szybkie ciasto.
Jest idealne dla wielbicieli kakao i kokosa.
BISZKOPT
- 5 jajek
- 1,5 szklankI mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, a następnie mąkę z proszkiem i kakao. Wyłożyć na nasmarowaną blachę i piec temperaturze 180°C przez około pół godziny. Odstawić do przestygnięcia.
MASA KOKOSOWA:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 25 dag wiórek kokosowych
- cukier waniliowy
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
POLEWA:
- Pół paczki margaryny
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- pół szklanki cukru
Składniki rozpuścić. Gotową polewą polać ciasto:)
Komentarze
Prześlij komentarz