środa, 3 października 2012

Ciasto kakaowe z kokosem

Bardzo proste i szybkie ciasto. 
Jest idealne dla wielbicieli kakao i kokosa. 



BISZKOPT
  • 5 jajek
  • 1,5 szklankI mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, a następnie mąkę z proszkiem i kakao. Wyłożyć na nasmarowaną blachę i piec  temperaturze 180°C przez około pół godziny. Odstawić do przestygnięcia.

MASA KOKOSOWA:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • cukier waniliowy
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

POLEWA:
  • Pół paczki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • pół szklanki cukru
Składniki rozpuścić. Gotową polewą polać ciasto:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz