sobota, 27 października 2012

"Bigos" cygański

Jest to rodzinny przepis na
 niby "bigos" z dodatkiem pulpetów, 
ochrzczony już nawet nie wiem przez kogo jako cygański;)
Do prawdziwego bigosu mu daleko, 
ale i tak polecam wypróbowanie;)



Składniki:

1kg pieczarek
5 średnich cebul
słoik papryki konserwowej
słoik ogórków konserwowych
1kg mięsa mielonego
1 jajko
1 bułka
ketchup pikantny
sól, pieprz, vegeta chili (do smaku)

Wykonanie:

Pieczarki, cebule, papryki i ogórki kroimy w kosteczkę i osobno podsmażamy.
Przekładamy do jednego garnka.
Mięso mielone doprawiamy. Dodajemy jajko i wymoczoną i odciśniętą bułkę.
Mieszamy i formujemy małe kulki i smażymy jak mielone.
Po wystudzeniu dodajemy do reszty warzyw.
Dodajemy ketchup i dusimy przez około 20 minut. 
Doprawiamy do smaku.
I Gotowe.

SMACZNEGO:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz