poniedziałek, 29 października 2012

Tort czekoladowy

Chyba niedawno pisałam, że uwielbiam robić torty z różnych okazji?
Ten powstał dawno dla mojej przyjaciółki, która jest czekoladożercą.
Była zachwycona;)


CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
100g masła
2 jaja
1/4 szklanki kakao
125g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mleka
3/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki esencji waniliowej
Amaretto ( do nasączenia blatów)

Czekoladę roztopic w kąpieli wodnej , przestudzić. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę i esencję waniliową, następnie po 1 jajku. Wymieszać makę z kakaem, proszkiem do pieczenia sodą i solą i dodawać ją do masy czekoladowej na przemian z porcjami mleka. Ciasto wylać do dwóch wysmarowanych tłuszczem tortownic i piec w temp 180C około 3 minut. 


KREM:

3 szklanki śmietanki 36%
50g masła
500g białej czekolady

3/4 szklanki śmietanki podgrzewać na małym ogniu z masłem, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną białą czekoladę i mieszać trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Odlać 1,5 szklanki masy do miseczki, przykryć i chłodzić 2 godz. Resztę masy ostudzić w temp. pokojowej. 

Pozostałą śmietankę ubić. Porcjami dodawać masę czekoladową. Chłodzić przez około 2h.


SKŁADANIE:

Oba krążki ciasta nasączyć Amaretto. Jeden z nich ułożyć na paterze i posmarować schłodzonym kremem z białej czekolady. Przykryć drugim krążkiem i posmarować bitą śmietaną z masą czekoladową. Tort chłodzić 1 godz. 


SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz