Najlepsze lasagne
Lasagne jest jednym z moich pierwszych eksperymentów kulinarnych,
od tamtego czasu już kilkakrotnie pojawiła się
na naszym stole i wszystkim zawsze smakowała.
Mam nadzieję, że zasmakuje i wam;)
SKŁADNIKI;
makaron do lasagne
sos beszamelowy;
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
nadzienie mięsne
0,5 kg mięsa mielonego
sos do spagetti neapolitańskiego lub własnoręcznie przyrządzony sos pomidorowy
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Dodatkowo:
20-30dkg zóltego sera
masło do wysmarowania formy
WYKONANIE:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Należy uważać aby płaty się nie posklejały.
Nadzienie: Do garnka wkładamy mięso. Dusimy na małym ogniu przez około 10minut. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: Do rondelka wkłądamy masło i roztapiamy je. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wylewamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią żółtego sera i znowu:makaron, sos itd.. Na wierzchu powinien być ser żólty. Można posypać oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180C przez około 20 minut. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do zjedzenia.
SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz