poniedziałek, 29 października 2012

Najlepsze lasagne

Lasagne jest jednym z moich pierwszych eksperymentów kulinarnych, 
od tamtego czasu już kilkakrotnie pojawiła się 
na naszym stole i wszystkim zawsze smakowała.
Mam nadzieję, że zasmakuje i wam;)


SKŁADNIKI;

makaron do lasagne 

sos beszamelowy;

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz

nadzienie mięsne

0,5 kg mięsa mielonego
sos do spagetti neapolitańskiego lub własnoręcznie przyrządzony sos pomidorowy
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)

Dodatkowo:

20-30dkg zóltego sera
masło do wysmarowania formy

WYKONANIE:

Gotujemy makaron w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Należy uważać aby płaty się nie posklejały.

Nadzienie: Do garnka wkładamy mięso. Dusimy na małym ogniu przez około 10minut. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy: Do rondelka wkłądamy masło i roztapiamy je. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wylewamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią żółtego sera i znowu:makaron, sos itd.. Na wierzchu powinien być ser żólty. Można posypać oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180C przez około 20 minut. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do zjedzenia. 

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz