wtorek, 30 października 2012

Colesław

Bardzo dobra surówka do obiadu. 
Nie wiem czy w smaku jest taka sama jak w sieci popularnych restauracji, 
bo nigdy jej tam nie jadłam, ale na pewno jest warta wypróbowania. 
Ja swoją niestety trochę przesoliłam (Tak to jest jak się człowiek śpieszy i źle przeczyta przepis), 
ale przepis podaję już poprawiony. 




Składniki:

1 mała główka kapusty lub połowa większej
2 średnie marchewki
1 cebula
1/4 puszki kukurydzy
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki majonezu
2 łyżeczki mleka
płaska łyżeczka soli
pieprz

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować, posolić. Odstawić na około 2 godziny, żeby kapusta zmiękła.

Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do kapusty i wymieszać.

W kubku wymieszać majonez z mlekiem i cukrem pudrem. Gotowym sosem polać warzywa, wymieszać. Posolić i dopieprzyć do smaku. Wstawić do lodówki, aby surówka przegryzła się.

Smacznego;)

1 komentarz:

  1. Angielski coleslaw jest straszny - kupa majonezu, trochę marchewki, kapusty i nic więcej :) Twoja wygląda sto razy lepiej i na pewno smakuje świetnie!

    OdpowiedzUsuń