Colesław
Bardzo dobra surówka do obiadu.
Nie wiem czy w smaku jest taka sama jak w sieci popularnych restauracji,
bo nigdy jej tam nie jadłam, ale na pewno jest warta wypróbowania.
Ja swoją niestety trochę przesoliłam (Tak to jest jak się człowiek śpieszy i źle przeczyta przepis),
ale przepis podaję już poprawiony.
1 mała główka kapusty lub połowa większej
2 średnie marchewki
1 cebula
1/4 puszki kukurydzy
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki majonezu
2 łyżeczki mleka
płaska łyżeczka soli
pieprz
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, posolić. Odstawić na około 2 godziny, żeby kapusta zmiękła.
Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do kapusty i wymieszać.
W kubku wymieszać majonez z mlekiem i cukrem pudrem. Gotowym sosem polać warzywa, wymieszać. Posolić i dopieprzyć do smaku. Wstawić do lodówki, aby surówka przegryzła się.
Smacznego;)
Angielski coleslaw jest straszny - kupa majonezu, trochę marchewki, kapusty i nic więcej :) Twoja wygląda sto razy lepiej i na pewno smakuje świetnie!
OdpowiedzUsuń