Szynka z sosem chrzanowym w galarecie
Na ten weekend miałam zapowiedzinych gości i przy tym trochę wolnego czasu,
więc postanowiłam trochę zaszaleć z gotowaniem :)
Na pierwszy ogień poszła szynka w galarecie.
Przepis miałam podpatrzony już wcześniej z restauracji w której pracuję,
więc wykonanie nie sprawiło mi
żadnego problemu...
Składniki:
- kilka plastrów szynki konserwowej
- sos chrzanowy (można użyć gotowego lub zrobić własny. U mnie była to mieszanka chrzanu i majonezu w stosunku 1:1)
- 2 kostki rosołowe*
- żelatyna
Wykonanie:
Sos chrzanowy kładziemy na szynce i zawijamy w ciasne ruloniki i układamy na półmisku.
Można dowolnie udekorować kukurydzą konserwową, marchewką pokrojoną w plasterki, porem.
Kostki rosołowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Dodajemy 3 łyżki żelatyny i mieszamy. Przecedzamy przez sitko. i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gdy żelatyna lekko stężeje, zalewamy nią szynkę. Czekamy na całkowite stężenie i gotowe.
*Zamiast kostek rosołowych można użyć zwykłego rosołu.
Komentarze
Prześlij komentarz