sobota, 20 października 2012

Bajaderka czyli sposób na zakalec

No cóż.. 
nawet najlepszym kucharzom trafi się czasem zakalec, 
ale nie ma co panikować, 
bo zawsze można go uratować,
 robiąc takie oto pyszne bajaderki;)


Składniki:
  • 70dag pokruszonych ciast, ciasteczek (może też być zakalec)
  • pół szklanki mleka
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki dżemu
  • pół szklanki bakalii
  • pół paczki pokruszonych herbatników
  • łyżka rumu
ponadto:
  • pół paczki mlecznej czekolady
  • łyżka masła
  • 4 łyżki mleka
  • paczka wiórków kokosowych


Przygotowanie:

Zagotować mleko z masłem i kakao. Posiekać bakalie.
Wszystkie składniki umieścić w misce, zalać przestudzonym mlekiem. Wyrobić na gładką masę, formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Czekoladę z masłem i mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. 

Gotowe kulki maczać w tak przygotowanej polewie i obtaczać w wiórkach kokosowych. 
Wstawić na godzinę do lodówki.

SMACZNEGO:)


1 komentarz:

  1. Wyglądają smacznie,dawno ich nie robiłam a mam dużą paczkę ciastek z Lidla więc chyba zaraz je zrobię.

    OdpowiedzUsuń