wtorek, 30 października 2012

Kurczak w cieście francuskim

Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu red and pale.
 Wyszedł świetny, a pracy przy nim tak naprawdę  jest niewiele. 
Zawijanie ciasta francuskiego może wydawać się skomplikowane, 
ale w rzeczywistości wcale takie nie jest. 
Jednak jeśli ktoś miałby problemy to na wyżej wymienionym blogu znajduje się rysunkowa instrukcja.


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
ciasto francuskie
4-5 pieczarek
1/2 cebuli
czosnek
sól, pieprz
4 plastry boczku
1 jajko

Wykonanie:

Pieczarki i cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami do odparowania wszystkich soków. Odstawić do ostygnięcia. 

Pierś z kurczaka podzielić (najlepiej na 4 części) i oczyścić.

Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Wyciąć prostokąty o wymiarach 25x16. Krótsze boki ponacinać do środka co 2cm na długość ok. 8cm.

Filet położyć na środku ciasta. Na nim położyć smażone pieczarki z cebulą i boczkiem. Lekko przyklepać. Paski ciasta francuskiego przeplatamy na zmianę na filecie. Pomiędzy paskami pozostawić szczeliny, żeby para miała gdzie uchodzić. Paski smarujemy roztrzepanym jajkiem i chowamy do lodówki na 20 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Gotowego kurczaka zapiekać 25-30 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Podawać

Smacznego;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz