Kurczak w cieście francuskim
Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu red and pale.
Wyszedł świetny, a pracy przy nim tak naprawdę jest niewiele.
Zawijanie ciasta francuskiego może wydawać się skomplikowane,
ale w rzeczywistości wcale takie nie jest.
Jednak jeśli ktoś miałby problemy to na wyżej wymienionym blogu znajduje się rysunkowa instrukcja.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
ciasto francuskie
4-5 pieczarek
1/2 cebuli
czosnek
sól, pieprz
4 plastry boczku
1 jajko
Wykonanie:
Pieczarki i cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami do odparowania wszystkich soków. Odstawić do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka podzielić (najlepiej na 4 części) i oczyścić.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Wyciąć prostokąty o wymiarach 25x16. Krótsze boki ponacinać do środka co 2cm na długość ok. 8cm.
Filet położyć na środku ciasta. Na nim położyć smażone pieczarki z cebulą i boczkiem. Lekko przyklepać. Paski ciasta francuskiego przeplatamy na zmianę na filecie. Pomiędzy paskami pozostawić szczeliny, żeby para miała gdzie uchodzić. Paski smarujemy roztrzepanym jajkiem i chowamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Gotowego kurczaka zapiekać 25-30 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Podawać
Smacznego;)
Komentarze
Prześlij komentarz