poniedziałek, 29 października 2012

Ciasto 3 bit

Na pewno każdy zna ten popularny batonik. 
I zapewniam, że ciasto o tej dumnej nazwie jest równie pyszne;) 
Moja siostra jest nim totalnie zachwycona i został jej ulubieńcem;) 
Jest słodki więc nie wszystkim pewnie podpasuje, ale zachęcam do jego wypróbowania ;)


SKŁADNIKI:

200 g herbatników
100g krakersów
puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej
3/4 l mleka
3/4 paczki margaryny
2 budynie śmietankowe
1/2 l śmietany kremówki
1 opakowanie śnieżki
1 łyżka cukru pudru
kakao do posypania


WYKONANIE:

Korzystamy z gotowej puszki z kremem toffi. Jeśli nie, kupujemy mleko słodzone w puszce i gotujemy pod przykryciem (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie) około 2 godziny.

Robimy budyń wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy przestudzony budyń.

Sporządzamy masę z bitej śmietany: 1/2 l śmietany kremówki ubijamy. Dodajemy cukier puder i śnieżkę. 

Na blaszce układamy warstwę herbatników. Na nią chłodny budyń. Następnie krakersy, a na nie masę krówkową. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. A na wierzch kładziemy ubitą śmietanę i posypujemy kakao. 

Wkładamy do lodówki na całą noc. 

SMACZNEGO:)


1 komentarz: