środa, 31 października 2012

Omuraisu czyli japoński omlet z ryżem


Omuraisu (jap. オムライス) - japońskie danie składające się z omletu ze smażonym ryżem. Zazwyczaj w środku oprócz ryżu znajdują się również kawałki kurczaka oraz warzyw, a całość polewana jest ketchupem.

Zrobiłam to danie z czystej ciekawości, bo spodobała mi się japońska kuchnia. Wyszło ciekawe, jednak razem z U. stwierdziłyśmy, że czegoś w nim brak. 
Dlatego to pewnie nie ostatnia moja próba zrobienia omuraisu, tylko następnym razem spróbuję bardziej z nim poszaleć i trochę je podrasować. 



Składniki: (na 2 porcje)

100 g piersi z kurczaka
180 g ugotowanego ryżu
6 pieczarek
4 jajka
ketchup
sól, pieprz do smaku
sos sojowy

Wykonanie:

Ryż ugotować, odstawić do ostygnięcia. Pierś pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle. Lekko posolić, popieprzyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i 2 łyżki ketchupu. Wszystko podsmażyć na koniec dodać ryż. Przyprawić do smaku sosem sojowym i ew. dodatkowo solą z pieprzem.

Wszystko wymieszać do momentu aż ryż nabierze czerwonawego koloru i nie będzie żadnych grudek. 

Jajka rozmłócić. Na średniej patelni z połowy jajek usmażyć omlet. Ważne by jajka ścięły się tylko od spodu, a  z wierzchu były półsurowe. Omlet wyłożyć na talerz, stroną półsurową do góry. Na połowę omletu wyłożyć farsz, przykryć drugą połową. Tak przygotowany omlet polać ketchupem. Podawać.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz