środa, 31 października 2012

Nuggetsy

Pyszne, domowe nugetsy u mnie podane z frytkami i sosem czosnkowym. 
Robiłam je już kolejny raz i do tej pory każdemu komu je zaserwowałam bardzo smakowały


Składniki: (nie podaję dokładnych proporcji, bo nugetsy zawsze robię na oko)

1 podwójna pierś z kurczaka
mleko
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
mąka
jajko
chili
płatki kukurydziane (corn flakes)
bułka tarta


Wykonanie:

Pierś kroimy w paski. Obsypujemy je przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki z zalewamy mlekiem, tak aby przykryć całe piersi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc(im dłużej tym mięso będzie bardziej miękkie i soczyste).

Z mąki, mleka i jajka robimy gęstawe ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i  łyżeczką chili.

Płatki kukurydziane rozdrabniamy i dodajemy bułkę tartą (w proporcjach około 3:1).

Kawałki piersi wyjmujemy z lodówki. Moczymy w cieście naleśnikowym i obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych i bułki tartej.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. 

Podajemy z frytkami i sosem czosnkowym. 

SMACZNEGO;)


3 komentarze:

  1. Są przepyszne :) podobne bardzo często goszczą u mnie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedzieć czemu jeszcze nigdy nie robiłam ich w panierce z płatków kukurydzianych. Chyba przyjdzie mi w końcu naprawić ten błąd. Nabrałam ochoty na takie nuggets - lepszych niż domowe nie ma nigdzie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz zrobić. Są naprawę pyszne;)

      Usuń