Pikantne chrupiące krakersy
Wyszperałam te krakersy już dawno na blogu Domi w kuchni i wiedziałam,
że muszę je spróbować. Leżały sobie u mnie w zakładkach i dopiero ostatnio sobie o nich przypomniałam.
Wyszły bardzo dobre, chrupiące, idealne jako przekąska do piwa.
Składniki:
410 g mąki pszenej
75g zimnego masła startego na grubych oczkach
40g żółtego sera startego na małych oczkach
łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka chili (lub 2 łyżeczki innych ulubionych przypraw np przyprawa do pizzy)
230 ml mleka
Wykonanie:
Mąkę, masło, ser i przyprawy umieszczamy w misce i wyrabiamy do powstania niby kruszonki. Cały czas ugniatając dolewamy stopniowo mleko do powstania zwartego ciasta. Dzielimy na 4 części.
Każdą część bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krakersy, ja zrobiłam je kieliszkiem.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut do przyrumienienia krakersów.
Z podanej porcji wychodzi około 170 krakersów.
Z pozostałego ciasta, z którego już nie chciało mi się wykrawać krakersów zrobiłam takie oto paluszki, które też wyszły świetne.
Smacznego;)
interesująco
OdpowiedzUsuń