poniedziałek, 29 października 2012

Sernik typu japońskiego

Bardzo lekki i delikatny sernik. 
Jedyna jego wada to taka, że znika w zastraszającym tempie,
dlatego od razu polecam podwoić proporcje i zrobić go w dużej tortownicy;)
Polecam;)





SKŁADNIKI:

(tortownica 16-18 cm)

200 g świeżego sera
3 żółtka
3 białka
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g jogurtu naturalnego
100 ml śmietany 30%
70 g cukru
 paczka cukru waniliowego
10 g mąki pszennej
10 g skrobi ( ziemniaczanej lub kukurydzianej-właściwsza)
2 łyżki soku z cytryny


WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego ważne by wyjąc je z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań.

Forma powinna zostać wysmarowana masłem, wyłożona jednym kawałkiem papieru do pieczenia i zabezpieczona od spodu podwójnie złożoną folia aluminiową, gdyż będziemy piec sernik w kąpieli wodnej.

Ser zaparzamy poprzez podgrzanie go w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę ustawiając moc na 600 W, lub podgrzewając i ubijając go na krem na parze( na garnku z gotującą się wodą) Wymieszać ser z jogurtem i śmietaną. Dodać połowę ilości cukru ( 35 g) starając się wszystko ubić na gładko. Wbić żółtka, dodać cukier waniliowy, proszek do piecznia i sok z cytryny.

Mąkę i skrobię wymieszać i kilkukrotnie przesiać by nabrała puszystości. Przesiewając dodać do masy. Dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno pamiętając by w połowie dodać pozostały cukier.

Dodajemy pianę w trzech podejściach, za każdym razem delikatnie łącząc ją z masą tak by nie zniszczyć struktury piany.

Przelać masę serową do formy, wygładzić wierzch i postukać formą o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzy powietrza.

Wstawić tortownicę do głębokiej blachy, umieścić w piekarniku i wlać gorącą wodę, w takiej ilości by tortownica była zanurzona na wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 160 Stopni C przez 35-40 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 110 stopni C i pieczemy kolejne 12-14 minut.

Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub noc.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz