Czekoladowe cudo

Nazwa nie kłamie.... 
To ciasto to naprawdę 
CZEKOLADOWE CUDO. 
Wielbiciele czekolady, 
na pewno będą
zachwyceni;)


Składniki:
  • CIASTO:
    • 6 jajek
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • łyczeczka proszku do pieczenia
    • 6 łyżek cukru
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę z proszkiem, zółtka i kakao.
    Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C.

    MASA:
    • 1 budyń waniliowy
    • 1/2 l mleka
    • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    • tabliczka mlecznej czekolady
    • kostka masła
    • 5 łyżek cukru
    Gotujemy budyń, studzimyi miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej  i dodajemy do masy cały czas mieszając. Wsypujemy pokruszoną gorzką czekoladę.

    PIANKA:
    • 1/2 l śmietany
    • 2 op. śmietan-fixu
    • 10 dag wiórków kokosowych
    • cukier puder ( do smaku)
    Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixami i cukrem pudrem.

    WYKOŃCZENIE:
    Biszkopt przerawamy na 2 części  i przekładamy je masą. Na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Wiórki smażymy na patelni aż nabiorą lekko złocistego koloru. Posypujemy nimi wierzch ciasta. Gotowe!!


SMACZNEGO:)


Komentarze

Prześlij komentarz