Pizzerinki
Pyszne małe pizzerinki.
Do ich jedzenia nie potrzebujemy żadnych noży czy widelcy,
wystarczy wziąć je w łapkę i szamać.
Dlatego możemy jeść je na obiad/kolację jak również zabrać jako drugie śniadanie do pracy;)
No i robiąc je unikamy kłótni o dodatki, bo każdą pizzerinkę możemy zrobić z różnymi dodatkami. Polecam;)
Składniki:
Ciasto na około 6 pizzerinek:
2,5 szklanki mąki
2 łyżki otrąb pszennych
3 dag świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Dodatki:
2 parówki
1/4 puszki kukurydzy
3/4 szklanki startego żółtego sera
1 mały pomidor
5 pieczarek
Sos pomidorowy:
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przeciśnięty ząbek czosnku
łyżka przypraw (zioła prowansalskie, bazylia, oregano, lub przyprawa do pizzy)
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do momentu aż zaczną rosnąć. Gdy drożdże wyrosną mieszamy je z mąką, otrębami i solą i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką, wstawiamy do ciepłego miejsca i zostawiamy do wyrośnięcia (co najmniej 1,5h). Kiedy podwoi swoją objętość dzielimy je na 6 części i każdą część wałkujemy na wymaganą grubość.
Wszystkie składniki sosu mieszamy i smarujemy nim pizzerinki.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, parówki i pomidora też kroimy. Układamy je na naszych pizzerinkach i posypujemy startym serem.
Gotowe pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 15 minut.
Smacznego:)
luuuubię, aż za bardzo
OdpowiedzUsuń