Najprostsze pszenne bułeczki
Składniki:
1 szklanka letniego mleka
pół paczki miękkiego masła
3 łyżki cukru
2 roztrzepane jajka
1 płaska łyżeczka soli
4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki suchych drożdży (lub 24g świeżych)
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)
Wykonanie:
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Lub ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części. Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować roztrzepanym z wodą jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły.
SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz