Francuskie mini pizze
Bardzo szybkie (o ile ma się gotowe ciasto francuskie) mini pizze.
Idealne jako przekąska, na piknik, lub przyjęcie..
U mnie były szybkim obiadem i ja z U. spokojnie się nimi najadłyśmy.
Polecam.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka plasterków wędliny
kilka plasterków żółtego sera
1 pomidor
1 jajko
ketchup
przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, słodka papryka, sól)
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i pozostawić na papierze. Ciasto posmarować cienką warstwą ketchupu. Wzdłuż ciasta układać plasterki wędliny i sera. Pomidora umyć, pokroić w cienkie plasterki i położyć w sporych odstępach od siebie (można też pokroić go w kostkę i rozrzucić po cieście).
Zawinąć ciasto w luźny rulon wzdłuż krótszego boku i pociąć na cienkie plastry (około 1,5cm), formując małe pizze.
Gotowe pizze ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie pizze wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Smacznego:)
Robiłam podobne, są przepyszne! I znakomite na niezapowiedziane wizyty :)
OdpowiedzUsuń