środa, 31 października 2012

Francuskie mini pizze

Bardzo szybkie (o ile ma się gotowe ciasto francuskie) mini pizze. 
Idealne jako przekąska, na piknik, lub przyjęcie.. 
U mnie były szybkim obiadem i ja z U. spokojnie się nimi najadłyśmy. 
Polecam.



Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka plasterków wędliny
kilka plasterków żółtego sera
1 pomidor
1 jajko
ketchup
przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, słodka papryka, sól) 

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwinąć i pozostawić na papierze. Ciasto posmarować cienką warstwą ketchupu. Wzdłuż ciasta układać plasterki wędliny i sera. Pomidora umyć, pokroić w cienkie plasterki i położyć w sporych odstępach od siebie (można też pokroić go w kostkę i rozrzucić po cieście). 

Zawinąć ciasto w luźny rulon wzdłuż krótszego boku i pociąć na cienkie plastry (około 1,5cm), formując małe pizze.

Gotowe pizze ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.  Po tym czasie pizze wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia.

Smacznego:)


1 komentarz:

  1. Robiłam podobne, są przepyszne! I znakomite na niezapowiedziane wizyty :)

    OdpowiedzUsuń