Batoniki musli


Pyszne, owsiane batoniki, 
a przy tym banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. 
Kolejny pomysł na pożywną przekąskę 
na uczelnię czy do pracy;)



Składniki:

  • 250g płatków owsianych
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 80g wiórków kokosowych
  • ok. 300g bakalii (orzechy, rodzynki, pestki dyni, słonecznika, żurawina suszona, daktyle itp)
  • 2 rządki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

WYKONANIE:

W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe, bakalie, i pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę.
Mleko przelać do garnuszka i podgrzać aż będzie gorące (nie gotować).
Gorące  mleko wlać do miski i wymieszać z sypkimi składnikami.
Blachę o wymiarach 25x30 cm. wyłożyć papierem.
Włożyć masę, wyrównać.
Piec w nagrzanym do 130 stopni piekarniku ok. 1h
Po wyjęciu  z piekarnika odstawić aż masa zastygnie i pokroić na 
batoniki.


SMACZNEGO:)










Komentarze

Prześlij komentarz