Batoniki musli
Pyszne, owsiane batoniki,
a przy tym banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.
Kolejny pomysł na pożywną przekąskę
na uczelnię czy do pracy;)
Składniki:
- 250g płatków owsianych
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 80g wiórków kokosowych
- ok. 300g bakalii (orzechy, rodzynki, pestki dyni, słonecznika, żurawina suszona, daktyle itp)
- 2 rządki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
WYKONANIE:
W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe, bakalie, i pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę.
Mleko przelać do garnuszka i podgrzać aż będzie gorące (nie gotować).
Gorące mleko wlać do miski i wymieszać z sypkimi składnikami.
Blachę o wymiarach 25x30 cm. wyłożyć papierem.
Włożyć masę, wyrównać.
Piec w nagrzanym do 130 stopni piekarniku ok. 1h
Po wyjęciu z piekarnika odstawić aż masa zastygnie i pokroić na
Mleko przelać do garnuszka i podgrzać aż będzie gorące (nie gotować).
Gorące mleko wlać do miski i wymieszać z sypkimi składnikami.
Blachę o wymiarach 25x30 cm. wyłożyć papierem.
Włożyć masę, wyrównać.
Piec w nagrzanym do 130 stopni piekarniku ok. 1h
Po wyjęciu z piekarnika odstawić aż masa zastygnie i pokroić na
batoniki.
SMACZNEGO:)

na chrupko :)
OdpowiedzUsuń