Tarta warzywna
Nigdy wcześniej nie robiłam tart wykwintnych.
Jednak gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam,
że muszę go szybko zrobić.
Tarta wyszła bardzo dobra.
Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
3/4 paczki masła
2 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżka otrąb pszennych
Nadzienie:
paczka mieszanki warzywnej (mogą być też świeże warzywa)
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki
1/2 szklanki startego żółtego sera
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
WYKONANIE:
Ciasto:
Masło posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść. Włożyć do lodówki na około pół godziny.
Nadzienie:
Warzywa ugotować na półtwardo. Resztę składników wymieszać.
Wykończenie: Schłodzone ciasto wyłożyć do formy na tartę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na podpieczony spód wyłożyć ugotowane warzywa i zalać nadzieniem. Piec jeszcze przez 35 minut. Do zarumienienia brzegów.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:

Komentarze
Prześlij komentarz