wtorek, 30 października 2012

Ciągliwe ciasteczka z wiórkami czekoladowymi


Ostatnio potrzebowałam zrobić szybkie, najlepiej czekoladowe ciasteczka na wizytę rodzinki.
W tym celu postanowiłam zajrzeć do mojej najukochańszej książki z przepisami do "Złotej księgi czekolady". 
Wybór padł na te ciągliwe ciasteczka z wiórkami czekoladowymi i jak zwykle się nie zawiodłam. Ciastka wyszły bardzo dobre, a moje rodzeństwo wcinało je jeden za drugim.

Przepis podaję z moimi małymi zmianami.


Składniki:

300g mąki pszennej
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250g margaryny
200g cukru
2 jajka
375g płatków owsianych
1 gorzka czekolada (lub wiórki czekoladowe)
pół paczki mlecznej czekolady
garść pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.W miseczce wymieszaj mąkę, proszek, sodę i sól. 

Czekolady posiekaj na małe kawałeczki.

Mikserem na wysokich obrotach utrzyj margarynę i cukier. Dodaj jajka i starannie je wymieszaj masę. Nadal miksując dodaj przygotowaną mieszankę z mąką oraz płatki owsiane. Następnie ręcznie wmieszaj oba rodzaje posiekanych czekolad (lub wiórek).

Uformuj z masy ciasteczka wielkości piłki golfowej i ułóż je w odległości 7 cm od siebie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz do uzyskania jasnobrązowej barwy, około 10minut.

Smacznego! 


2 komentarze:

  1. nie wyszły za bardzo ciągliwe, a proporcje zrobiłem dokładnie tak samo. tylko dałem o 25 więcej płatków owsianych (400g).

    OdpowiedzUsuń