Tort egipski

Uwielbiam robić torty, co prawda nie zawsze jest okazja i czas, ale jak tylko te dwie rzeczy się ze sobą zgrają to działam;) 
Ten tort robiłam jakoś strasznie dawno temu, ale bardzo mi smakował i już jakiś czas planuję zrobić go ponownie.

Zdjęcie jest stare, kiepskie, przy słabym świetle i ogólnie do kitu, ale tort był taki świetny, ze szkoda go tu nie wstawiać.

Ispiracja z bloga Moje wypieki




Składniki na ciasto:

2 białka
2 łyżki cukru
pół łyżki mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów. 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i migdały, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.
Należy upiec 3 takie same blaty i je wystudzić.

Składniki na masę budyniowo-maślaną:

2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
170g masła

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka. Wystudzić.  Masło utrzeć na puszystą masę,. Dodawać porcjami chłodny budyń.

Składniki na masę z bitej śmietany:

340 g śmietany kremówki
120 g podpieczonych orzechów włoskich, posiekanych
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. 
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami.

Wykonanie:

Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Schłodzić.

SMACZNEGO!! :)



Komentarze

Prześlij komentarz