Pizzerinki


Pyszne małe pizzerinki. 
Do ich jedzenia nie potrzebujemy żadnych noży czy widelcy, 
wystarczy wziąć je w łapkę i szamać.
 Dlatego możemy jeść je na obiad/kolację jak również zabrać jako drugie śniadanie do pracy;)
No i robiąc je unikamy kłótni o dodatki, bo każdą pizzerinkę możemy zrobić z różnymi dodatkami. Polecam;)


Składniki:

Ciasto na około 6 pizzerinek:

2,5 szklanki mąki
2 łyżki otrąb pszennych
3 dag świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Dodatki:

2 parówki
1/4 puszki kukurydzy
3/4 szklanki startego żółtego sera
 1 mały pomidor
5 pieczarek

Sos pomidorowy:

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przeciśnięty ząbek czosnku
łyżka przypraw (zioła prowansalskie, bazylia, oregano, lub przyprawa do pizzy)


Wykonanie:

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do momentu aż zaczną rosnąć. Gdy drożdże wyrosną mieszamy je z mąką, otrębami i solą i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką, wstawiamy do ciepłego miejsca i zostawiamy do wyrośnięcia (co najmniej 1,5h). Kiedy podwoi swoją objętość dzielimy je na 6 części i każdą część  wałkujemy na wymaganą grubość.

Wszystkie składniki sosu mieszamy i smarujemy nim pizzerinki.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, parówki i pomidora też kroimy. Układamy je na naszych pizzerinkach i posypujemy startym serem.

Gotowe pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 15 minut. 

Smacznego:)


Komentarze

Prześlij komentarz