Pikantne chrupiące krakersy



Wyszperałam te krakersy już dawno na blogu Domi w kuchni i wiedziałam, 
że muszę je spróbować. Leżały sobie u mnie w zakładkach i dopiero ostatnio sobie o nich przypomniałam. 
Wyszły bardzo dobre, chrupiące, idealne jako przekąska do piwa. 


Składniki:

410 g mąki pszenej
75g zimnego masła startego na grubych oczkach
40g żółtego sera startego na małych oczkach
łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka chili (lub 2 łyżeczki innych ulubionych przypraw np przyprawa do pizzy)
230 ml mleka

Wykonanie:

Mąkę, masło, ser i przyprawy umieszczamy w misce i wyrabiamy do powstania niby kruszonki. Cały czas ugniatając dolewamy stopniowo mleko do powstania zwartego ciasta. Dzielimy na 4 części.

Każdą część bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krakersy, ja zrobiłam je kieliszkiem. 

Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut do przyrumienienia krakersów.

Z podanej porcji wychodzi około 170 krakersów.


Z pozostałego ciasta, z którego już nie chciało mi się wykrawać krakersów zrobiłam takie oto paluszki, które też wyszły świetne. 

Smacznego;)





Komentarze

Prześlij komentarz