Pieczone ziemniaczki w wersji light

Frytki lub smażone na oleju ziemniaczki lubi prawie każdy z nas. Jednak są one bardzo kaloryczne. Co zrobić, aby nadal były pyszne, ale nie straszyły nas wielką ilością kalorii? Ja znalazłam na to pyszny sposób na blogu: Poezja smaku



Składniki:


kilka ziemniaków
białko
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka)


Wykonanie:


Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, lub ćwiartki. Pokrojone ziemniaki płukamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

W dużej misce ubijamy białko, dodajemy ulubione przyprawy. Ziemniaczki wrzucamy do białka i dokładnie obtaczamy każdy kawałek. Układamy je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut.


SMACZNEGO;)

Komentarze

Prześlij komentarz