Nuggetsy
Pyszne, domowe nugetsy u mnie podane z frytkami i sosem czosnkowym.
Robiłam je już kolejny raz i do tej pory każdemu komu je zaserwowałam bardzo smakowały
Składniki: (nie podaję dokładnych proporcji, bo nugetsy zawsze robię na oko)
1 podwójna pierś z kurczaka
mleko
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
mąka
jajko
chili
płatki kukurydziane (corn flakes)
bułka tarta
Wykonanie:
Pierś kroimy w paski. Obsypujemy je przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki z zalewamy mlekiem, tak aby przykryć całe piersi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc(im dłużej tym mięso będzie bardziej miękkie i soczyste).
Z mąki, mleka i jajka robimy gęstawe ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i łyżeczką chili.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy i dodajemy bułkę tartą (w proporcjach około 3:1).
Kawałki piersi wyjmujemy z lodówki. Moczymy w cieście naleśnikowym i obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych i bułki tartej.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Podajemy z frytkami i sosem czosnkowym.
SMACZNEGO;)
Są przepyszne :) podobne bardzo często goszczą u mnie na stole :)
OdpowiedzUsuńNie wiedzieć czemu jeszcze nigdy nie robiłam ich w panierce z płatków kukurydzianych. Chyba przyjdzie mi w końcu naprawić ten błąd. Nabrałam ochoty na takie nuggets - lepszych niż domowe nie ma nigdzie!
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie musisz zrobić. Są naprawę pyszne;)
Usuń