Banana Pie
Jedna z pierwszych tart jakie zrobiłam w życiu i chyba najpyszniejsza.
W końcu co w połączeniu: banany, bita śmietana, budyń i czekolada może być niedobre?
;)
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
7 łyżek masła
1/4 szklanki zimnej wody
szczypta proszku do pieczenia
pół łyżki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
3 dojrzałe banany
sok z 1/3 cytryny
1 budyń
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1/3 kostki masła
200g zimnej kremówki
2 łyżki cukry pudru
ew. usztywniacz do śmietany
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i zapiec w temp. 180 stopni przez około 30 minut.
Gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu, używając niecałe 2 szklanki mleka. Studzimy. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce przestudzony budyń.
Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Kremówkę ubijamy na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru. Jeśli śmietana nie będzie się chciała ładnie ubić dodajemy usztywniacz.
Na ostudzonym cieście układamy banany. Na to wykładamy masę budyniową i ubitą śmietanę. Dekorujemy startą na dużych oczkach czekoladą.
SMACZNEGO!
To ciasto musi byc pyszne
OdpowiedzUsuń