Banana Pie

Jedna z pierwszych tart jakie zrobiłam w życiu i chyba najpyszniejsza. 
W końcu co w połączeniu: banany, bita śmietana, budyń i czekolada może być niedobre?
;) 



Składniki:

Ciasto:

1 i 1/4 szklanki mąki
7 łyżek masła
1/4 szklanki zimnej wody
szczypta proszku do pieczenia
pół łyżki cukru
szczypta soli

Dodatkowo:

pół tabliczki gorzkiej czekolady
3 dojrzałe banany
sok z 1/3 cytryny
1 budyń
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1/3 kostki masła
200g zimnej kremówki
2 łyżki cukry pudru
ew. usztywniacz do śmietany

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść.  Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i zapiec w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

Gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu, używając niecałe 2 szklanki mleka. Studzimy. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce przestudzony budyń.

Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Kremówkę ubijamy na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru. Jeśli śmietana nie będzie się chciała ładnie ubić dodajemy usztywniacz.

Na ostudzonym cieście układamy banany. Na to wykładamy masę budyniową i ubitą śmietanę. Dekorujemy startą na dużych oczkach czekoladą.

SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz