Kotlety z soczewicy
Ostatnio królują u mnie proste i szybkie dania, bo kompletnie brakuje mi czasu na gotowanie. Kotlety z soczewicy nie są żadnym wyjątkiem. Zrobiłam je w przerwach w robieniu zadań z fizyki: Hop do garnka niech się soczewica sama gotuje[~fizyka~], kolejna chwilka to wrzucić dodatki ,przyprawić i zostawić do wystudzenia[~fizyka~] i kolejne 10 minut to uformowanie kotletów i ich usmażenie. Jak widać, zajmuję to chwilkę, a studentki mogą zjeść coś ciepłego w ciągu dnia.
Przepis umieszczony na specjalne życzenie Agaty, która prosiła mnie o więcej wegetariańskich przepisów na blogu. Życzenie spełniam;)
Przepis umieszczony na specjalne życzenie Agaty, która prosiła mnie o więcej wegetariańskich przepisów na blogu. Życzenie spełniam;)
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
1/2 szklanki płatków owsianych
6 czubatych łyżek kaszy manny
1 czubata łyżeczka curry
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Kasza mazurska jęczmienna (do podania)
Wykonanie:
Soczewicą wypłukać i moczyć około 1 godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie odsączyć, przełożyć do garnka i zalać 1,5 szklanki zimnej wody.
Zagotować i gotować jeszcze około pół godziny. Woda nie powinna się całkowicie wygotować, a soczewica powinna być miękka i wilgotna.
Dodać pół łyżeczki soli, podsmażoną na oleju cebulę, płatki owsiane, kaszę mannę, zmiażdżony czosnek i curry.
Wymieszać, przykryć i pozostawić do wystudzenia.
Z masy ulepić nieduże kulki. Kotlety smażyć na patelni, wcześniej je lekko spłaszczając, na ciemnobrązowy kolor.
Odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podać z kaszą jęczmienną o sosem pomidorowym lub pieczarkowym*
SMACZNEGO:)
*Bez sosu kotlety mogą okazać się za suche
Przepis dodaję do akcji:
Fajny pomysł na szybki i zdrowy obiad:)
OdpowiedzUsuńprzepis sprawdziłam, pychota! :)
OdpowiedzUsuńCo prawda sama nie robiłam kotletów sojowych, ale moja współlokatorka, która jest wegetarianką wypróbowała ten przepis i zechciała mnie poczęstować :)Kotleciki były pyszne :D Nie przypuszczałam, że takie jedzenie może być takie dobre :)
OdpowiedzUsuń* oczywiście miało być kotletów z soczewicy :)
OdpowiedzUsuńsoczewicy nie trzeba moczyć...
OdpowiedzUsuńzieloną soczewicę akurat sie moczy bo bez tego bardzo długo się gotuje
OdpowiedzUsuńNie moczy się soczewicy
UsuńIle osób tyle opinii na ten temat i każdy robi to trochę inaczej. Mówiąc szczerze z soczewicą nie miałam zbyt dużo do czynienia, a więc moja wiedza na ten temat nie jest zbyt duża. Generalnie na wielu blogach spotkałam się z moczeniem, dlatego też tak zrobiłam. Spotkałam się też z opinią, że raczej nie moczy się czerwonej soczewicy, bo ona szybciej się rozgotowuje, natomiast zieloną-która jest trochę twardsza zaleca się moczyć, bo dzięki temu szybciej się potem gotuje :)
Usuń