sobota, 17 listopada 2012

Kotlety z soczewicy


Ostatnio królują u mnie proste i szybkie dania, bo kompletnie brakuje mi czasu na gotowanie. Kotlety z soczewicy nie są żadnym wyjątkiem. Zrobiłam je w przerwach w robieniu zadań z fizyki: Hop do garnka niech się soczewica sama gotuje[~fizyka~], kolejna chwilka to wrzucić dodatki ,przyprawić i zostawić do wystudzenia[~fizyka~] i kolejne 10 minut to uformowanie kotletów i ich usmażenie. Jak widać, zajmuję to chwilkę, a studentki mogą zjeść coś ciepłego w ciągu dnia.

Przepis umieszczony na specjalne życzenie Agaty, która prosiła mnie o więcej wegetariańskich przepisów na blogu. Życzenie spełniam;)



Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
1/2 szklanki płatków owsianych 
6 czubatych łyżek kaszy manny
1 czubata łyżeczka curry
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól, pieprz


Wykonanie:


Soczewicą wypłukać i moczyć około 1 godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie odsączyć, przełożyć do garnka i zalać 1,5 szklanki zimnej wody.
 Zagotować i gotować jeszcze około pół godziny. Woda nie powinna się całkowicie wygotować, a soczewica powinna być miękka i wilgotna. 
Dodać pół łyżeczki soli, podsmażoną na oleju cebulę, płatki owsiane, kaszę mannę, zmiażdżony czosnek i curry.
Wymieszać, przykryć i pozostawić do wystudzenia.
Z masy ulepić nieduże kulki. Kotlety smażyć na patelni, wcześniej je lekko spłaszczając, na ciemnobrązowy kolor. 
Odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podać z kaszą jęczmienną o sosem pomidorowym lub pieczarkowym*

SMACZNEGO:)

*Bez sosu kotlety mogą okazać się za suche

Przepis dodaję do akcji:


8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na szybki i zdrowy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis sprawdziłam, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda sama nie robiłam kotletów sojowych, ale moja współlokatorka, która jest wegetarianką wypróbowała ten przepis i zechciała mnie poczęstować :)Kotleciki były pyszne :D Nie przypuszczałam, że takie jedzenie może być takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. * oczywiście miało być kotletów z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. soczewicy nie trzeba moczyć...

    OdpowiedzUsuń
  6. zieloną soczewicę akurat sie moczy bo bez tego bardzo długo się gotuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie moczy się soczewicy

      Usuń
    2. Ile osób tyle opinii na ten temat i każdy robi to trochę inaczej. Mówiąc szczerze z soczewicą nie miałam zbyt dużo do czynienia, a więc moja wiedza na ten temat nie jest zbyt duża. Generalnie na wielu blogach spotkałam się z moczeniem, dlatego też tak zrobiłam. Spotkałam się też z opinią, że raczej nie moczy się czerwonej soczewicy, bo ona szybciej się rozgotowuje, natomiast zieloną-która jest trochę twardsza zaleca się moczyć, bo dzięki temu szybciej się potem gotuje :)

      Usuń