Leczo mojej mamy
W naszym domu specjalistką od lecza zawsze była moja mama. Robi chyba najlepsze leczo na świecie;) Jednak ostatnio i ja zostałam dopuszczona do jej przepisu, czym się dzielę. Robi się je niezwykle prosto, chociaż jest trochę bawienia się przy krojeniu warzyw. Polecam;)
Składniki:
1kg cebuli
1kg papryki
1kg cukinii
1kg pomidorów
1kg kiełbasy
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki (opcjonalnie)
sól, pieprz, chili
Wykonanie:
Cebulę siekamy w piórka i podsmażamy w dużym garnku na łyżce oleju. Cukinię obieramy ze skóry i wykrawamy część z pestkami i kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką i pomidorami. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojone warzywa i gotujemy aż do ich zmiękczenia.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na osobnej patelni i wrzucamy do warzyw (smażenie nie jest koniecznie, ale wtedy leczo ma lepszy smak).
Gotujemy aż część warzyw się 'rozpadnie' i leczo zgęstnieje. Jeśli ktoś woli jak warzywa nie są zbyt rozgotowane, można zaklepać je mąką.
Leczo przyprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz