wtorek, 27 listopada 2012

Muffinki z kaszą manną i dżemem


Kilka dni temu nabrałam ochoty no coś słodkiego, a w domu zero słodyczy. Do sklepu nikomu się nie chciało iść, więc postanowiłam zrobić ekspresowe muffinki.
Tym razem są w wersji z kaszą manną i pokwaskowym dżemem z czarnych porzeczek mojej mamy, dzięki czemu muffinki nie są za słodkie;)
Polecam;)

Inspiracja


Składniki:

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
1 jajko
3/4 szklanki cukru (można mniej jeśli dżem jest słodki)
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 paczki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki otrąb pszennych
12 łyżeczek dżemu z czarnych porzeczek lub innego.


Wykonanie:

Mannę zalewamy mlekiem, mieszamy i zostawiamy na co najmniej pół godziny, żeby napęczniała.
Margarynę roztapiamy.
Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy kaszę mannę z mlekiem, następnie mąkę, proszek, otręby i wystudzoną roztopioną margarynę.
Foremki na muffiny wypełniamy do połowy ciastem, nakładamy po łyżeczce dżemu i przykrywamy resztą ciasta.
Wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.

Smacznego;)



Przepis dodaję do akcji:


7 komentarzy:

  1. Najbardziej kreatywne i apetyczne dania wychodzą wówczas gdy nie ma nikogo chętnego na zakupy:] Pewnie rozeszły się z prędkością błyskawicy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie;)
      A muffinki nie przetrwały nawet jednego dnia;)

      Usuń
  2. Zgadzam się z Nemi, wtedy wychodzą najlepsze dania :)) Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra czyszczenie spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się dodatek kaszy manny - z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a mleko ma być gorące czy zimne?;)

    OdpowiedzUsuń