Czekoladowe muffinki z cukinią.
Składniki (na 12 muffinek):
pół paczki margaryny
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka mąki
1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach
2 łyżki kakao
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki kwaśnej śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem, cukrem i cukinią.
Margarynę roztapiamy z kakaem i 1/4 czekolady. Studzimy, dodajemy śmietanę i jajko. Mieszamy i dodajemy do miski z mąką.
Wszystkie składniki mieszamy i masę wlewamy do foremek na muffinki do 3/4 objętości.
Orzechy drobno kroimy i posypujemy nimi muffinki.
Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik na 15 minut i dopiero po tym czasie wyjmujemy gotowe do zjedzenia muffinki.
SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz