czwartek, 8 listopada 2012

Sos ze świeżych pomidorów




Składniki:

5-6 dużych pomidorów
łyżka masła, łyżka mąki i trochę wody
kilka łyżek ketchupu
sól, pieprz, świeża bazylia, inne zioła wg uznania

Wykonanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić je i przełożyć do rondelka. Gotować, aż się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

W osobnym rondelku zrobić zasmażkę. Masło rozpuścić, dodać do niego łyżkę mąki i chwilę podsmażyć. Następnie dolewamy wody. Zasmażkę dodajemy do pomidorów i mieszamy, aż sos zgęstnieje. 

Można dodać trochę ketchupu do smaku.

Sos podajemy.

SMACZNEGO:)

1 komentarz:

  1. ten przepis jest bardz do du.... poniewaz moj sos wyszedł jak jedna duza kupa niemowleca nie polecam

    OdpowiedzUsuń