Sos ze świeżych pomidorów
Składniki:
5-6 dużych pomidorów
łyżka masła, łyżka mąki i trochę wody
kilka łyżek ketchupu
sól, pieprz, świeża bazylia, inne zioła wg uznania
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić je i przełożyć do rondelka. Gotować, aż się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
W osobnym rondelku zrobić zasmażkę. Masło rozpuścić, dodać do niego łyżkę mąki i chwilę podsmażyć. Następnie dolewamy wody. Zasmażkę dodajemy do pomidorów i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Można dodać trochę ketchupu do smaku.
Sos podajemy.
SMACZNEGO:)
ten przepis jest bardz do du.... poniewaz moj sos wyszedł jak jedna duza kupa niemowleca nie polecam
OdpowiedzUsuń