poniedziałek, 5 listopada 2012

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami wg Pascala

Pewnie już każdy z Was widział reklamę Lidla: Pascal vs Okrasa. Co tydzień ci panowie szykują dla nas po jednej potrawie, ze składników które można kupić w Lidlu za około 19,99. Teraz i ja postanowiłam ich wziąć na ruszt i zrobiłam podudzia z kurczaka z pomidorami i porami wg Pana Pascala. Nie wiem dokładnie jak to wyszło z ceną, bo akurat większość składników miałam w domu, ale sądzę, że dałoby radę zmieścić się w wymaganej kwocie 19,99 i przy tym chcę zaznaczyć, że jest to danie dla 4 osób, a u mnie najadło się tym nawet 5;) A jeżeli chodzi o smak potrawy to wyszło całkiem dobre, chociaż nie tak rewelacyjne jak myślałam. No ale nic. Może następnym razem na ruszt pójdzie danie Pana Okrasy? ;) 


Składniki: (obiad dla 4 osób)

8 sztuk podudzi z kurczaka
150g suszonych pomidorów
300 g pora
2 ząbki czosnku
puszka jasnego piwa
1 duża cebula
1 łyżeczka suszonej bazylii
masło
sól, pieprz do smaku


Wykonanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Podudzia myjemy, osuszamy (można odciąć torebki stawowe) i doprawiamy je solą i pieprzem. Danie podajemy z młodymi ziemniakami.

W garnku* (który można włożyć do piekarnika)  rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy.

 Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą, dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii.

 Wszystko ponownie mieszamy, wkładamy kurczaka do garnka, dodajemy puszkę jasnego piwa. Garnek przykrywamy, krótko podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.

SMACZNEGO:)


*nie każdy ma taki garnek dlatego polecam najpierw podudzia podsmażyć na patelni, a potem przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i zapiec. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz