Jesienna tarta
Zdjęcia tej tarty leżały już u mnie strasznie długo. I jakoś nie było okazji, żeby ją wstawić, bo najpierw miałam zepsuty komputer i tymczasową przerwę od blogowania, a potem były inne przepisy warte pokazania i jakoś tarta schodziła na dalszy plan.
Teraz jednak naprawiam swój błąd;)
Przepis opracowany wraz z Agą, której również dziękuję za zrobienie zdjęć;)
Składniki:
Ciasto:
3/4 paczki margaryny
2 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżka otrąb
Nadzienie:
1 mały brokuł
1 duży pomidor
po kawałku cukinii i kabaczka
papryka
3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
1 jajko
1/3 szklanki startego żółtego sera
1 łyżka mąki
przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na pół godziny.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Cukinię i kabaczka obrać, wydrążyć i pokroić w niewielką kosteczkę. Paprykę pokroić w kostkę, a pomidora w połksiężyce.
Śmietanę (lub jogurt) wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Dodać łyżkę mąki i wymieszać, aby nie było grudek.
Schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty i zapiec około 10-15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, na wierzch wysypać pokrojone: cukinię, kabaczka i paprykę. Naokoło tarty wyłożyć różyczki brokuła a w środku półksiężyce z pomidora. Wszystko zalać sosem śmietanowo-serowym i zapiec jeszcze jakieś 35 minut.
SMACZNEGO:)
Smaczna! Dobrze, że ją dodałaś:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wykorzystanie warzyw zalegających w kuchni,ja robię podobną tartę na cieście francuskim linessa z Lidla z łososiem i brokułami.
OdpowiedzUsuńFajna korona z brokuła :)
OdpowiedzUsuń