Jesienna tarta

Zdjęcia tej tarty leżały już u mnie strasznie długo.  I jakoś nie było okazji, żeby ją wstawić, bo najpierw miałam zepsuty komputer i tymczasową przerwę od blogowania, a potem były inne przepisy warte pokazania i jakoś tarta schodziła na dalszy plan. 
Teraz jednak naprawiam swój błąd;)

Przepis opracowany wraz z Agą, której również dziękuję za zrobienie zdjęć;)

Składniki:

Ciasto:
3/4 paczki margaryny
2 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżka otrąb 

Nadzienie:
1 mały brokuł
1 duży pomidor
po kawałku cukinii i kabaczka
papryka
3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
1 jajko
1/3 szklanki startego żółtego sera
1 łyżka mąki
przyprawy (sól, pieprz, bazylia)

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na pół godziny.

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Cukinię i kabaczka obrać, wydrążyć i pokroić w niewielką kosteczkę. Paprykę pokroić w kostkę, a pomidora w połksiężyce. 

Śmietanę (lub jogurt) wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Dodać łyżkę mąki i wymieszać, aby nie było grudek.

Schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty i zapiec około 10-15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, na wierzch wysypać pokrojone: cukinię, kabaczka i paprykę. Naokoło tarty wyłożyć różyczki brokuła a w środku półksiężyce z pomidora. Wszystko zalać sosem śmietanowo-serowym i zapiec jeszcze jakieś 35 minut.

SMACZNEGO:)



Komentarze

  1. Smaczna! Dobrze, że ją dodałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na wykorzystanie warzyw zalegających w kuchni,ja robię podobną tartę na cieście francuskim linessa z Lidla z łososiem i brokułami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz