Papryki faszerowane
Sezon na paprykę trwa w najlepsze więc zapraszam na papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem naturalnym .
Farsz smakuje bardzo podobnie jak ten do gołąbków, jednak zamiast kapusty, jest on zamknięty w czerwonej papryce,
co sprawia, że ta potrawa nabiera całkiem innego charakteru.
Składniki: (na 5 papryk)
5 papryk średniej wielkości
Farsz:
200 ryżu naturalnego
niecały 1kg mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 jajko
1 cebula
kilka pieczarek
przyprawy (sól, pieprz, vegeta, ostra papryka)
ew. kasza manna
Opcjonalnie:
żółty ser
Wykonanie:
Ryż gotujemy wg instrukcji na pakowaniu.
Bułkę moczymy w wodzie i zostawiamy ją na jakiś czas, gdy nasiąknie odciskamy ją.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy ją z pieczarkami i zostawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy. Przyprawiamy wg uznania. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać trochę kaszy manny. Wtedy masa będzie bardziej zbita.
Paprykę myjemy. Wycinamy ogonek i wyjmujemy wszystkie pestki ze środka. Papryki nadziewamy farszem. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podlewamy trochę wodą i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Pod koniec pieczenia paprykę można posypać startym żółtym serem i zapiekać aż do jego roztopienia.
SMACZNEGO:)
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń