Papryki faszerowane


Sezon na paprykę trwa w najlepsze więc zapraszam na papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem naturalnym .

Farsz smakuje bardzo podobnie jak ten do gołąbków, jednak zamiast kapusty, jest on zamknięty w czerwonej papryce,

co sprawia, że ta potrawa nabiera całkiem innego charakteru.



Składniki: (na 5 papryk)

5 papryk średniej wielkości

Farsz:

200 ryżu naturalnego
niecały 1kg mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 jajko
1 cebula
kilka pieczarek
przyprawy (sól, pieprz, vegeta, ostra papryka)
ew. kasza manna

Opcjonalnie:

żółty ser


Wykonanie:


Ryż gotujemy wg instrukcji na pakowaniu. 

Bułkę moczymy w wodzie i zostawiamy ją na jakiś czas, gdy nasiąknie odciskamy ją.

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy ją z pieczarkami i zostawiamy do ostygnięcia. 

Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy. Przyprawiamy wg uznania. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać trochę kaszy manny. Wtedy masa będzie bardziej zbita. 

Paprykę myjemy. Wycinamy ogonek i wyjmujemy wszystkie pestki ze środka. Papryki nadziewamy farszem. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podlewamy trochę wodą i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy  około 50 minut. Pod koniec pieczenia paprykę można posypać startym żółtym serem i zapiekać aż do jego roztopienia.

SMACZNEGO:)



Komentarze

Prześlij komentarz