Ciasto cukiniowe z kremem malinowym


To ciasto pierwszy raz jadłam u znajomej i było tak pyszne, że od razu poprosiłam o przepis, a że akurat w weekend mieliśmy gości, postanowiłam je zrobić. 
Samo ciasto jest dosyć ciężkie, a słodki i lekki krem na bazie mascarpione doskonale je uzupełnia. Polecam;) 

Za przepis dziękuję Marysi;)


Składniki:

malinowy krem 

250 g serka mascarpone
100g cukru pudru
garść malin

ciasto:

2 jaja
200 g cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g miąższu z cukinii 
50 g posiekanych orzechów włoskich
75 g pokrojonych drobno malin
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
4 czubate łyżki stołowe kakao
po 1 łyżeczce sody i soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Krem: utrzyj serek z cukrem i malinami na gładką masę, odstaw do lodówki

Ciasto:  Jajka ubij z cukrem (tak długo aż masa będzie puszysta i jednolita). Następnie cienkim strumieniem dodaj olej

Do jajecznej masy dodaj cukinię, maliny, orzechy, wiórki kokosowe, i ostrożnie wymieszaj 

Przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól, połącz wszytskie składniki, ale staraj się żeby masa nie straciła leciutkiej puszystości.

Wlej ciasto do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 21 cm 

Piecz przez godzinę w 160 stopniach w opcji termo-obieg. Najlepiej po 50 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto wyschło

Kiedy ciasto wystygnie, przekrój je w poprzek na pół przełóż kremem, i posmaruj z wierzchu

Gotowe ciasto udekoruj.

SMACZNEGO:)



Komentarze

Prześlij komentarz