Kotleciki warzywne


Miały być kotleciki z kalafiora, ale dodałam do nich trochę kapusty, która została po ostatnim obiedzie, marchewkę i  pietruszkę, więc powstały warzywne kotleciki.

Wyszły bardzo delikatne, smaczne i zdrowe. Podałam je z sosem ze świeżych pomidorów i pure z ziemniaków;) Polecam.



Składniki:

pół średniego kalafiora
2 marchewki
1/4 główki kapusty
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 cebula
1 czerstwa bułka
4-5 pieczarek
pół szklanki kaszy manny
1 jajko
 sól, pieprz, słodka i ostra papryka 
bułka tarta do panierowania


Wykonanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy.

Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Gotujemy razem z kalafiorem na parze do miękkości, 

Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pieczarkami na łyżce masła.

Bułkę moczymy w wodzie.

Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mięsa i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odciśniętą bułkę, jajko i  kaszę mannę*. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku. 

Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni aż do zarumienienia z dwóch stron. 

Kotleciki podajemy z sosem ze świeżych pomidorów i pure;)

Smacznego;)


Komentarze