Szarlotka sypana
Inspiracja
Składniki Sypkie:
1,5 szklanki kaszy manny ( u mnie kasza manna błyskawiczna Stoisław)
1,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru kryształu
Składniki na nadzienie:
1,5kg kwaśnych jabłek
1 czubata łyżka cynamonu
2 łyżki cukru kryształu
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżeczka soku z cytryny
Ponadto:
100g zmrożonego masła
Wykonanie:
Składniki sypkie wymieszać ze sobą w misce. Podzielić na 3 części.
Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Jedną część sypkich składników rozsypać równo na dnie tortownicy.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do jabłek pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i podzielić na pół.
Jedną połowę jabłek równomiernie rozłożyć na wysypanym spodzie. Na jabłkach rozsypać kolejną część sypkich składników. Czynność powtórzyć.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło i wiórki równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić tortownicę do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i poczekać do jego całkowitego wystygnięcia.
Smacznego;)
Robiłam i bardzo mi smakowała
OdpowiedzUsuńWłaśnie się studzi, rodzina konczy jeść obiad a ja czekam zeby wjechac na stół z deserem! :)) oachnie obłędnie. Podam szarlotke z sorbetem malinowym z Grycana, tak sie ciepło na dworzu zrobiło w porównaiu z ostatnimi zawieruchami śnieżnymi, że az mi przygrzało chyba ;))
OdpowiedzUsuńMmm szarlotka z lodami, aż nabrałam ochoty, żeby ją znowu zrobić i podać w taki sposób xD
Usuń