Czekoladowy budyń na mleku sojowym
Dostałam ostatnio od firmy Alpro wielką pakę z produktami do testowania. Pierwszą myślą, gdy zobaczyłam sporą ilość mleka sojowego było "Super, zrobię budyń na mleku sojowym". Jak pomyślałam tak zrobiłam, i w ciągu godziny miałam pyszny, gotowy budyń.
Mam też już kilka pomysłów, głównie śniadaniowych, na wykorzystanie reszty mleka, więc pewnie niedługo zacznie się pojawiać więcej takich przepisów.
Składniki (na 2 porcje):
2 szklanki mleka sojowego Alpro
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości
Wykonanie:
Czekoladę drobno posiekać
Mleko lekko podgrzać.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę, cukier, kakao i dodać trochę podgrzanego mleka i żółtka. Wymieszać.
Podgrzewać, cały czas mieszając aż do otrzymania konsystencji gęstego budyniu. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.
Przelać do miseczek i udekorować startą kostką czekolady.
SMACZNEGO:)
I jeszcze trochę informacji na temat mleka sojowego Alpro:
Jest to naturalny napój sojowy bez dodatku cukru. Jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie jest źródłem wapnia oraz zawiera witaminy B2, B12 i D.
Ponadto białko zawarte w produktach sojowych w tym w mleku sojowym może pomóc w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Uwielbiam domowy budyń :) Na takim mleku nie robiłam, ale produkty tej firmy są świetne, wiec... czemu nie?
OdpowiedzUsuńOstatnio tez robiłam budyń czekoladowy. Pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńNa mleku sojowy jeszcze nie robiłam.
ojej, ależ zazdroszczę paki od Alpro!:)
OdpowiedzUsuńDomowy budyń to coś wspaniałego! Choć na sojowym nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń